Koliek

Een paard met koliek is een spoedgeval!


Wat is koliek?

Koliek betekent buikpijn. We gebruiken de naam voor alles wat buikpijn kan veroorzaken. Er zijn vele oorzaken voor deze buikpijn en sommige oorzaken bevinden zich zelfs buiten het maagdarmkanaal (valse koliek). De meest voorkomende oorzaken voor echte koliek, binnen het maagdarmkanaal gelegen, zijn gasophoping (of gaskoliek), kramp (of krampkoliek), een obstipatie (bijv. zand of een liggingsverandering. In enkele gevallen zorgt een combinatie van deze oorzaken voor de koliekklachten.


Hoe ziet koliek er uit?

Dit kan erg variëren en is onder andere afhankelijk van de oorzaak van de koliek, het individuele paard (karakter/leeftijd) en het ras. Een paard met koliek kan onrustig zijn, naar de buik kijken, flehmen, met het voorbeen krabben, liggen, rollen, zweten, niet mesten of afwijkende mest hebben.


Wat moet ik doen bij mijn paard met koliek?

  1. Blijf rustig en denk aan uw eigen veiligheid en die van uw paard.
  2. Wacht niet te lang met bellen van uw dierenarts

  3. Is het veilig, laat uw paard dan aan de hand afstappen (max. 20 minuten en liefst in overleg met de dierenarts)

  4. Uw paard mag rollen, als hij zich niet kan vast rollen (veiligheid!)


Hoe kan ik het voorkomen?

Koliek kan vaak niet voorkomen worden, maar er zijn enkele factoren die de kans op koliek kunnen verminderen.

  • Zorg voor een goede ontworming aan de hand van mestonderzoek.

  • Kijk goed naar het rantsoen (ruwvoer en krachtvoer) voor uw paard en voer eventuele rantsoenwijzigingen niet te snel door. Bouw weidegang voorzichtig op (en ook weer af).

  • Denk verder nog aan het verminderen of zelfs voorkomen van de opname van bijvoorbeeld stro of zand. Sommige paarden moeten daartoe voorzien worden van een andere bodembedekker op stal of kunnen niet in een zandpaddock gehouden worden.Contact

Tel.

06 20 21 50 35

Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 06 20 21 50 35.

Voor algemene vragen en het maken van een afspraak zijn wij van maandag t/m vrijdag tussen 08:00-09:00 bereikbaar op bovenstaand telefoonnummer.


Hoofdvestiging

 

Veldstraat 3a

4033 AK Lienden

Tel: 0488 48 29 00

www.delingehoeve.nl