Paardenpraktijk Lingehoeve Noord Holland Dierenarts Paardenarts Haarlem

Oogheelkunde

Oogaandoeningen bij het paard herkennen we vaak aan het dichtknijpen van het oog, de vorming van een traanstreep of aan verlies van gezichtsvermogen. De meest voorkomende acute oogaandoeningen betreffen een ontsteking van het slijmvlies, een hoornvliesbeschadiging en maanblindheid.


Conjunctivitis

Slijmvliesontsteking, ook wel conjunctivitis genaamd, zien we met name in die tijd van het jaar dat er veel vliegen zijn. Het slijmvlies oogt rood en gezwollen.


Corneadefect

Een hoornvliesbeschadiging, ook wel corneadefect genaamd, is een beschadiging van het buitenste vlies van het oog, de cornea. Het oog is vaak acuut pijnlijk. Dit uit zich in het dichtknijpen van het oog en een eventueel vernauwde pupil. Verder zien we vaak een blauwwitte troebeling van het hoornvlies rondom het defect. Om het defect aan te tonen, kunnen enkele druppels fluorescine in het oog gedruppeld worden. Het defect zal dan groen aankleuren. Ter behandeling zal het oog met aan antibioticum gezalfd/gedruppeld moeten worden. Bij een eventueel vernauwde pupil, kan er enkele keren met atropine gedruppeld/gezalfd worden.


Uveitis

Maanblindheid, ook wel uveitis of ERU (Equine Recurrent Uveitis) genaamd, is een zeer vervelende oogaandoening waarbij de uvea (bestaande uit de iris, het corpus ciliare en het vaatvlies). ontstoken is. De aandoening uit zich in een acuut zeer pijnlijk oog. Het oog wordt dichtgeknepen, de pupil is vernauwd, de pupilreflex is afwezig en de voorste oogkamer is troebel. Ter behandeling zal het oog zeer frequent met corticosteroiden an atropine moeten worden gedruppeld/gezalfd. Maanblindheid kan eenmalig voorkomen, maar kan ook herhaaldelijk terugkomen (het wordt dan ERU genoemd). Bij elke maanblindheidsaanval treedt er schade op en leidt dit tot een vermindering van het gezichtsvermogen. Een eerdere aanval kan herkend worden aan een eventuele onregelmatige pupilvorm en troebelingen in de lens. Een snelle medicamenteuze behandeling is vereist om de hoeveelheid schade zoveel mogelijk te kunnen beperken. Bij recidieven is er tevens de mogelijkheid voor een chirurgische behandeling. Een chirurgische behandeling kan bestaan uit het implanteren van een cyclosporine implantaat (die voor een continue afgifte van ontstekingsremmers zorgt). In enkele gevallen kan het een optie zijn om het glasachtig lichaam te verwijderen en te vervangen.


Andere mogelijke, minder vaak voorkomende, oogaandoeningen zijn glaucoom (verhoogde oogdruk), virale keratitis en oogtumoren.Contact

Tel.

06 20 21 50 35

Voor spoed zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op 06 20 21 50 35.

Voor algemene vragen en het maken van een afspraak zijn wij van maandag t/m vrijdag tussen 08:00-09:00 bereikbaar op bovenstaand telefoonnummer.


Hoofdvestiging

 

Veldstraat 3a

4033 AK Lienden

Tel: 0488 48 29 00

www.delingehoeve.nl